Kako da vaša porodica uvek bude finansijski zdrava

Zdravlje je, bez sumnje, najveće bogatstvo. Poznata je izreka: zdrav čovek ima mnogo želja, bolestan samo jednu – da ozdravi. Tek kada prvi put osetimo posledice narušenog zdravlja, postajemo svesni da bolest zadaje teške fizičke, mentalne i finansijske udarce i da zdravlje nikada ne smemo uzeti zdravo za gotovo. Grešimo što zdravlje postaje prioritet tek kada, nažalost, počnemo da ga gubimo.

 

Kada govorimo o zdravlju, najčešće mislimo na fizičko zdravlje. Veoma je važno da tokom celog života brinemo o sebi, o svom životnom stilu, zdravoj ishrani, aktivnostima, te da održavamo kondiciju. Sve će ovo doprineti da zlatne godine dočekamo zdravi i spremni za nove avanture. Danas se sve više govori i o mentalnom zdravlju, trudimo se da skinemo stigmu, tako da tema mentalnog zdravlja i psihičkih problema više ne bude tabu. Jasno je da je u zdravom telu zdrav duh, te je optimalno fizičko i mentalno zdravlje, ključno za život sa što manje briga. Slabije se priča o socijalnom, emocionalnom i finansijskom zdravlju. Socijalno i emocionalno zdravlje blisko je povezano sa mentalnim – tiče se zdravih i zrelih odnosa sa okolinom. Ljudima, jednostavno, nije u psihi da žive kao pustinjaci. Za naše optimalno mentalno funckionisanje, neophodna je interakcija sa drugim ljudima. Naravno, nećemo na isti način interagovati sa kolegom ili klijentom na poslu i sa najbližom porodicom, ali je veoma važno da budemo sposobni i spremni za otvorenu i smislenu komunikaciju. S tim u vezi, kada smo emocionalno zdravi i zreli – živimo u skladu sa svojim osećanjima, sposobni smo da ostvarimo povezanost s drugim ljudima, te da iskažemo svoja osećanja na primeren način. Kada smo socijalno i emocinalno zreli, sposobni smo da funkcionišemo u modernom društvu.

 

Finansijsko zdravlje pojedinca nešto je teže objasniti, budući da simptome urušavanja finansijskog stanja ne možemo da opišemo kroz akutni ili hronični bol. Međutim, finansijsko zdravlje pojedinca će u ogromnoj meri uticati na finansijsko stanje cele porodice – odnosno uticaće na porodični budžet. Reč je o “bolesti” koja se veoma lako širi i koja pogađa celo domaćinstvo. Narušeno finansijsko zdravlje će sigurno uticati i na mentalno, pa i na fizičko zdravlje pojedinca, ili čak čitave porodice. Naime, finansijski teret i zaduživanje predstavljaju veliko breme i veliku brigu. Eksperti su davno pronašli vezu između fizičkog i mentalnog zdravlja, pa se često možemo susresti sa dijagnozama psihosomatskih bolesti – telesnih bolesti izazvanih psihičkim uzrocima. Postoji spona između fizičkog i psihičkog zdravlja i finansijskih poteškoća. Ono što sa sigurnošću možemo zaključiti, jeste da fizičko i mentalno zdravlje moraju biti u balansu, ali da nepovoljno finansijsko stanje zaista može narušiti uspostavljenu ravnotežu.

 

Većina bolesti napada podmuklo i bez najave. Povezanost između fizičkog, mentalnog i finansijskog zdravlja je prilično očigledna – čak i ako je bolest izlečiva, usled nedostatka finansijskih sredstava, lek ponekad postaje nedostupan. Ako ne postoji razrađen plan za “crne dane” i razrađen finansijski odgovor na pitanje “šta ako”, bolnički i računi lečenja ponekad nas mogu dočekati nespremne. U trenucima kada bi put ka ozdravljenju trebalo da bude prvi i jedini fokus – gomilaju se računi, dok se, na posletku, kompletno lečenje ne obustavi zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ukoliko brigu o mogućem oboljenju ostavimo za trenutak kada do bolesti zaista i dođe, propuštamo bezbroj mogućih prilika da sebi i svojim najbližima finansijski olakšamo teške trenutke. Ako se na vreme pobrinemo za potencijalne zdravstvene i finansijske probleme, unapred naoružani ćemo se suočiti s problemima koji nas zaista zaskoče iz zasede.

 

Svi smo, barem jednom u životu, pokušali da “prevarimo virus”, pa smo kijavicu vukli mesecima, umesto da smo jednostavno uzeli par dana bolovanja. Opravdanje za ovakvo ponašanje naći ćemo u vrtoglavom tempu života – deluje nam da smo u zaostatku sa obavezama već na samom početku dana. Koliko je vreme kojim raspolažemo zaista dragoceno i koliko je važno da ponekad ipak zastanemo, osvrnemo se oko sebe i duboko udahnemo, često shvatamo tek kada bolest preti da nam to dragoceno vreme oduzme. Slično je i sa finansijskim zdravljem – naučili smo da krpimo i ušivamo, lepimo flastere na duboke rane i lečimo simptome umesto uzroke bolesti. Kako se koji simptom i koja briga pojave, tako pokušavamo da ih zabašurimo i nadamo se da još neko vreme neće promoliti svoju ružnu glavu. Najlakši način da prelepimo flaster na ozbiljnu finansijsku ranu, jeste da se dugoročno zadužimo kod banaka. Na ovaj način ćemo zaista trenutno rešiti jedan problem, ali ćemo jednu brigu samo zameniti drugom. Živeti tako što ne pronalazimo koren problema, nego se trudimo da bez plana održimo glavu iznad vode, jedan je od najvećih rizika koje ćemo podneti – i kao pojedinac i kao porodica

 

Istina je da narušavanje fizičkog, mentalnog, pa ni finansijskog zdravlja – ne možemo predvideti. Međutim, možemo na vreme da se pripremimo i na vreme da osmislimo trajno rešenje, a ne da se usputno oslanjamo na “finansijske flastere”. Ukoliko se zaista trudite da što duže budete zdravi, aktivni i sposobni da pomognete onima do kojih vam je najviše stalno, ne trudite se dovoljno ako niste razmotrili ideju životnog osiguranja. Reč je o zaista trajnom rešenju, koje donosi finansijsko zdravlje vama, ali garantuje i finansijsko zdravlje vaše porodice. Ugovorite polisu životnog osiguranja koja će odgovarati vašim uslovima i životnim okolnostima. Ako osećate polet, puni ste energije, živite brzo, a vaša porodica raste – sada je pravo vreme za polisu životnog osiguranja

 

Svaki lekar će istaći da je temelj dobrog zdravlja – prevencija. O zdravlju, bilo ono fizičko, mentalno ili finansijsko, ne bi trebalo razmišljati kada smo na izmaku snaga, nego bi mu se trebalo posvetiti od samog početka. Ključ finansijskog zdravlja vaše porodice je u vašim rukama – pronađite lek za bolest i pre nego što je bolest nastala.