Koliko je vaša lozinka jaka – sigurnost važnih podataka

Danas se sve više segmenata života seli onaljn – personalna i poslovna komunikacija, kupovina, prodaja, transakcije, pa čak i druženje i ljubav. Da bismo ostali u tokovima, ne preostaje nam ništa drugo nego da otvorimo naloge na određenim platformama, kako bismo imali pristup potrebnim funkcijama. S razlogom posvećujemo posebnu pažnju zaštiti svojih ličnih podataka prilikom surfovanja internetom. Poverljive informacije u pogrešnim rukama, mogu dovesti do katastrofalnih posledica. S tim u vezi, svi naši nalozi na različitim platformama zaštićeni su lozinkama. Što je lozinka jača, hakeru će biti teže da je razbije i tako dobije pristup našim ličnim podacima.

 

SplashData, kompanija koja je dugi niz godina posvećena zaštiti sigurnosti korisnika aplikacija i onlajn servisa, objavila je listu najslabijih lozinki koje su češće u upotrebi nego što možemo da zamislimo. 

Upoređeno je preko pet miliona različitih lozinki i izdvojene su one koje zaista neće pružiti nikakvu zaštitu:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345
 4. 12345678
 5. football
 6. qwerty
 7. 1234567890
 8. 1234567
 9. princess
 10. 1234

 

Lozinka 123456 se nalazi na samom vrhu liste najslabijih lozinki nekoliko godina zaredom.

 

Određene platforme vam čak neće ni dozvoliti da kreirate nalog osiguran previše slabom šifrom i tako će vas bukvalno naterati da bolje zaštitite svoju privatnost. Primera radi, zahtevaće da lozinka ima određeni broj karaktera, da koristite numeričke znakove i kombinaciju malih i velikih slova.

 

Ipak, same platforme ne bi trebalo da nas “teraju” da važnost zaštite ličnih podataka shvatimo ozbiljno. Sami moramo biti svesni da su upravo lozinke naša prva linija odbrane u borbi protiv neovlaštenog pristupa našem nalogu. Lozinke koje se lako pamte (poput datuma rođenja) prilično su slabe, jer stranci veoma lako mogu doći do te informacije. Lozinka mora biti jaka da bi bila efikasna.

 

Microsoft daje nekoliko saveta po pitanju kreiranja jake lozinke:

 • dužina lozinke od bar 8 karaktera
 • ne sadrži korisničko ime, pravo ime ni ime kompanije
 • ne sadrži kompletnu reč
 • razlikuje se od prethodno korištenih lozinki
 • sadrži velika i mala slova, brojeve i simbole

 

Eksperti navode da slabe lozinke mogu biti čak i opasnije od potpunog odsustva zaštite, jer daju iluziju sigurnosti. Čak i ako lozinka koja štiti vašu imejl adresu nije previše snažna, ipak ćete odlučiti da pošaljete mejl u kojem osobi od poverenja saopštavate poverljive informacije. U tom trenutku o lozinki nećete ni razmišljati, jer će vaš glavni cilj biti da potrebne podatke što pre prosledite. Ponekad se zaštita slabom lozinkom čak poredi sa čuvanjem rezervnog ključa kod same brave. Da, rezervni ključ postoji, ali će verovatno učiniti više štete nego koristi. 

 

U poslednjih desetak godina postali smo svedoci brojnih hakerskih poduhvata, koji su ugrozili sigurnost stotina miliona korisnika. Poučeni iskustvom, počeli smo ozbiljnije da shvatamo važnost jakih lozinki. Ipak, ostaje pitanje – ako smo spremni da se dodatno angažujemo da bismo zaštitili svoju privatnost i poverljive podatke, zašto se ne angažujemo dodatno da osiguramo svoj život. U protekloj deceniji (a i ranije) bili smo svedoci brojnih prilika kada je polisa životnog osiguranja pomogla pojedincu i njegovoj porodici u teškim situacijama (kao i prilika kada je polisa mogla da spreči razvoj teške situacije, samo da se na vreme razmišljalo). Možda smo skloni da selektivno biramo iz kog iskustva ćemo nešto naučiti, a kada ćemo priliku za učenje jednostavno preskočiti.

 

Jedini izgovor da ne ojačate svoju lozinku je stav: neće se to meni dogoditi. Jedini izgovor da ne uložite u polisu životnog osiguranje je stav: neće se to meni dogoditi. Možda će pomoći ako polisu životnog osiguranja posmatrate kao najjaču lozinku, koja štiti vaš život. I kada do udarca dođe, mada ga niste očekivali, ostajete na nogama i ostajete otporni.