Najstresniji događaji u životu – kako protiv stresa?

Kada smo suočeni s teškim životnim problemom, često osećamo i teret izolovanosti od drugih. Ta usamljenost dodatno produbljuje stres sa kojim se suočavamo. Stičemo utisak da nas niko drugi ne može razumeti i da je naša briga breme koje nemamo s kim da podelimo. Inspirisani osećanjima usamljenosti i otuđenosti koje većina iskusi prilikom suočavanja sa stresnom situacijom, stručnjaci su počeli intenzivnije da se bave ovom temom i došli do zanimljivih zaključaka. Naime, koliko god se međusobno razlikovali, koliko god naše životne priče bile drugačije, svi ćemo iste događaje klasifikovati kao najstresnije: gubitak bliske osobe, poplava ili požar u kući, teška bolest, otkaz, razvod i neočekivani novčani problemi. I, zaista, u poređenju s navedenima, svi ostali problemi deluju nekako manje teški i lakše rešivi.

 

Gubitak bliske osobe je tema koju uvek nerado pokrećemo. Iako se ceo život svesno i nesvesno pripremamo da će nas stariji članovi porodice u nekom momentu napustiti, kada se to zaista i dogodi, osećamo šok i nevericu. Čak i ako je osoba u poznim godinama ili se dugo borila sa teškom bolešću, naša psiha nikada nije sasvim pripremljena da se staloženo i racionalno izbori s gubitkom. Gubitak osećamo svakodnevno – fizički i emocionalno. Ponekad čak i jedna reč ili sitinica, mogu izazvati neizdrživi talas emocija. Kada mlada osoba neočekivano ili tragično izgubi život, nivo stresa dodatno raste. U takvim situacijama je zaista neophodno pronaći ogromnu snagu da bismo uspeli da nastavimo dalje. Usled ogromnog emocionalnog stresa sa kojim smo suočeni, često na trenutak zanemarujemo finansijski stres koji nam predstoji. Troškovi, nažalost, uvek dođu na naplatu. Računi za lečenje, bolnički smeštaj, operacije, različite terapije i tretmane i, na kraju, pogrebne usluge, moraju biti izmireni. Ako je osoba za kojom tugujemo izdržavala celu porodicu, gubitak prihoda ćemo svakako osetiti i to u trenutku kada ne želimo da se bakćemo kućnim budžetom i finansijskim brigama.

 

Dom je naša oaza mira – mesto na koje odlazimo da budemo sami sa svojim mislima, mesto gde se porodica okuplja i provodi nezaboravne trenutke, prostor u koji pozivamo najdraže prijatelje i u kom čuvamo najdragocenije uspomene. Naš dom uvek je odraz i nas samih – prema stilu uređenja, odabranom dekoru, izboru knjiga ili tehnike, prema izgledu kuhinje, dnevne sobe i ostave… Toliko se može naučiti o jednoj porodici samo pogledom u dom koji deli. Zato nas i ne čudi što su poplava i požar u kući zauzeli visoko mesto na listi najstresnijih događaja. Gubitak doma mnogi će doživeti kao gubitak drage osobe, nekoga ko je čuvao sve naše tajne i vredne uspomene. Materijalni gubitak je takođe izuzetno stresan. Mada ćemo uvek osetiti olakšanje kada čujemo da su poplava ili požar prošli bez ljudskih žrtava, moramo biti svesni da je jedna porodica upravo ostala bez svega sem golog života. Prostorije koje su godinama opremane, nameštaj za koji se godinama štedelo i računar pun fotografija – ulagalo se godinama ili čak decenijama, a nestalo u trenu. Posebno bole uspomene koje zauvek nestaju i koje zaista nemaju cenu.

 

Tešku bolest niko ne očekuje. Svi se nadamo da ćemo doživeti duboku starost bez ozbiljnijih zdravstvenih problema. To, nažalost, nije uvek slučaj. Teška dijagnoza ne pogađa samo osobu koja fizički trpi bol, već menja dinamiku cele porodice. Lista prioriteta se još jednom preispituje, a dijagnoza postaje goruća tema. Teška bolest sa sobom donosi i strah od neizvesnosti. Osobu koja je obolela često muči osećaj da je na teret porodici, a ostali članovi porodice često imaju osećaj da ne čine dovoljno za bolesnika. Sve zajedno utiče na pojavu stresa ili čak stvaranje tenzija. Povećani rashodi su evidentni: troškovi lečenja i terapije mogu dostići astronomske cifre, a oboleli često više nije u stanju da privređuje, što predstavlja dodatni stres za celo domaćinstvo. Dakle, porodica nije suočena samo sa teškom dijagnozom, nego i tmurna neizvesnost postaje sastavni deo života.

 

Otkaz je takođe veoma stresan događaj – kako za pojedinca, tako i za porodicu. Nakon otkaza, osoba uglavnom gubi samopouzdanje i samouverenost u sopstvene profesionalne sposobnosti. Otkaz uvek ostavlja gorak ukus u ustima, a zbog sumnje u sebe i svoje znanje, ponekad nailazimo na poteškoće u pronalasku novog zaposlenja. Finansijsku brigu je teško zanemariti. Gubitak mesečnog prihoda odmah se može osetiti i uglavnom sa sobom nosi teško privikavanje i odricanje. Osoba najčešće nema dovoljno vremena da se oporavi od ovog izrazito stresnog događaja, jer je pod pritiskom da što pre pronađe novi posao

 

Stručnjaci su razvod naveli kao jedan od veoma stresnih životnih događaja. Na dan kada se nekome zaklinjemo na večnu ljubav, ne slutimo da će se naša ljubavna priča jednom završiti razvodom. Ipak, statistika je surova i pokazuje da procenat razvoda u svetu, ali i u našoj zemlji, neprestano raste. Razvod dovoljno teško pada kao neočekivani i bolan kraj jedne ljubavi, međutim najčešće sa sobom povlači i potpunu reorganizaciju jedne porodice. Staviti tačku na brak, a istovremeno nastojati da ostanemo u dobrim odnosima sa bivšim supružnikom zarad dobrobiti porodice, izuzetno je teško i stresno. Ukoliko razvod nije sporazuman nego se u celu priču uključuju advokati, sudovi i socijalni radnici – definitivno će uslediti jedan od najstresnijih perioda u životu.

 

Neočekivani novčani problemi često pogađaju kada smo najranjiviji. Neočekivana povreda koja će nas na duže vreme udaljiti s posla, kvar na automobilu ili kućnoj tehnici, gubitak posla, razne takse, kamate i porezi… Brojni su uzroci neočekivanih novčanih problema. Ako ne raspolažete ušteđevinom za “crne dane”, moraćete postati vešt računovođa i finansijski ekspert, kako biste period preživeli uz malo stresa.

 

Zajednički imenilac svim navedenim stresnim događajima, jeste da se uglavnom dešavaju iznenada. Čak i gubitak starijeg člana porodice i razvod braka koji godinama nije funkcionisao, donose šok i traumu onog trenutka kada postanu realnost. Kako se onda boriti protiv stresa? Tako što ćemo pažnju posvetiti prevenciji. Naravno, koliko god se trudili i bili obazrivi, stres i trauma će nas verovatno nekada pogoditi. Zato se moramo na vreme pokrenuti i učiniti sve da traumu dočekamo koliko-toliko spremni. Osiguranje doma i imovine svakako će pomoći u situacijama kada požar ili poplava oštete ili unište ono što smo godinama sticali. Štednja kao oblik životnog osiguranja takođe će nam koristiti. Rešeno pitanje finansija je u svakom stresnom trenutku slamka spasa za koju se hvatamo.

 

Polisa životnog osiguranja je namenjena svima, baš zato što ne možemo sa sigurnošću znati šta nas to čeka u budućnosti. Gubitak voljene osobe predstavlja traumu za celu porodicu. Međutim, na vreme se možemo pobrinuti da naša porodica u teškom trenutku, bar ne mora da razmišlja o troškovima i budžetu. Teška bolest sa sobom takođe donosi bolničke troškove i troškove različitih terapija. Ukoliko na vreme investirate u polisu, nećete osećati da ste teret svojoj porodici, jer ćete moći da pokrijete troškove lečenja. Bez obzira da li ste primarni staratelj, na umu  uvek morate imati potrebe najmlađih. Ukoliko ste prošli kroz bolan razvod, deca su verovatno u strahu od novih gubitaka. Uz životno osiguranje deci zaista možete obećati da nema razloga za strah i da im je bezbrižno odrastanje zagarantovano. Gubitak posla nekoliko godina pred penziju većini je najgora noćna mora. Međutim, uz štednju kao jedan od osnovnih oblika životnog osiguranja, zlatne godine planirate onako kako vi to želite.

 

Istraživanja pokazuju da su žene sklonije stresu, te da se sve više nerviramo i brinemo što smo stariji. Ukoliko ste srećnik koji još uvek nije iskusio nijedan od događaja koji su klasifikovani kao najstresniji, nemojte zamišljati kako bi bilo suočiti se sa intenzivnim i dugoročnim stresom. Savetujemo da uložite u polisu životnog osiguranja i tako stavite veto na finansijski stres. Ako ste imali priliku da doživite neku od navedenih stresnih situacija, sigurno ste svesni koliko finansijska podrška znači u takvim trenucima. Ukoliko već niste, osigurajte svoju budućnost. Budućnost ne možemo kontrolisati, ali se možemo unapred pripremiti i rešiti deo problema i pre nego što nastane.