Prolećno čišćenje – kako da raščistite i svoje brige

Iako će većina iskoristiti novogodišnju noć za donošenje važnih životnih odluka, proleće je godišnje doba koje miriše na promene i nove početke. Tmurna zima nas sve nekako uljulja i otupi, pa lako postajemo robovi rutine. Dolaskom proleća, budi se priroda, dan postaje duži, a mi puni poleta. Vreme je da širom otvorimo prozore, udahnemo svež vazduh, da unesemo malo svežine u svoj životni prostor i, što da ne, u svoj životni stil i način na koji razmišljamo.

 

Prolećno čišćenje je tradicija u gotovo svakom domaćinstvu. Koliko god da smo u toku zime pokušavali da održimo red u kući, nekako je prioritet da nam bude toplo i udobno. Ako se stresemo na svaku pomisao napuštanja doma, teže će nam pasti da iznosimo napolje smeće ili kese za reciklažu, počistimo tavan ili podrum, uglancamo širom otvorene prozore i posvetimo se bašti. Zimi kretanje svodimo na apsolutni minimum, a prvi prolećni dani su vreme kada se cela kuća “okreće naopačke”. Svu tu svežinu, svetlost i mirise, želimo da unesemo u svoj dom – spremni smo da svaka prostorija zablista, da se rešimo nepotrebnih stvari, pozdravimo se sa teškim kaputima, kapama i šalovima i počistimo iza masivnog ormara i ogromnog kreveta.

 

Kako naš dom postaje čistiji, javlja se želja da pročistimo i svoj organizam. Jaka i teška hrana u kojoj uživamo tokom zime, nekako ne priliči lepršavom proleću. Zdrave dijete je sada mnogo lakše ispratiti, jer nam je dostupna gomila svežeg voća i povrća. Vreme je da se i oni poslednji zalutali kilogrami konačno istope! Fizička aktivnost, koju će preporučiti svaki lekar i nutricionista, na proleće postaje mnogo zabavnija i, jednostavno, u ponudi je mnogo opcija. Zagušljive teretane i zadimljene kafiće, konačno možemo zameniti parkovima i baštama. Sunce je nezamenjiv izvor vitamina D. Ovaj vitamin pomaže jačanju mišića i kostiju, a nedostatak može da dovede do zdravstvenih problema. Kosa i koža, takođe će nam biti zahvalne na dozi D vitamina. Bez mnogo muke, truda i napora – osećaćemo se bolje, imaćemo mnogo više energije i, samim tim, podići ćemo i nivo raspoloženja!

 

Ipak, ako vas opterećuju teške brige, sveže povrće, fizička aktivnost i blagotvorni vitamin D, neće moći da vam donesu potpuno olakšanje. Istina je da ćete se osećati bolje, da će vam prijati da boravite u čistoj i urednoj kući, ali teške muke koje tište, uglavnom se, nažalost, ne mogu tako lako otkloniti. Ukoliko ste doterali životni prostor, preuredili svoj životni stil i usvojili nove zdrave navike, pravi je trenutak da raščistite i svoje brige. Povedite računa da će raščišćavanje briga i strahova koji nas muče i pronalazak adekvatnih rešenja, verovatno iziskivati malo više mentalnog truda i napora. Brige i problemi se talože, slično kao paučina iza ormana. Razlika je što pokretom pajalice ipak ne možemo odjednom raščistiti sve brige – moramo ih razlučiti i odrediti prioritete. Određivanje prioriteta je ključan korak i osnova za razrešenje problema. Da li će problem postati prioritetan, zavisi od važnosti i urgentnosti. Veoma važna pitanja sa kratkim rokovima za razrešenje, najčešće će svoje mesto naći na samom vrhu liste prioriteta. Kada ustanovite koje brige vas najviše tište i zahtevaju hitno razrešenje situacije, vreme je da im se posvetite.

 

Potiskivane brige i strahovi u osobama često bude osećaj usamljenosti. Možda će utešiti činjenica da većinu ipak muče iste brige, pa ih ili potiskujemo, ili pokušamo da se sa njima suočimo. Ako imate partnera ili porodicu, sigurno vam je najvažnije da oni uvek budu sigurni i obezbeđeni. Istina je da budućnost ne možemo predvideti, a najbolje što možemo, jeste da se unapred pripremimo za sve moguće situacije. Ulaganje u polisu životnog osiguranja sigurno poništava bar jednu brigu sa vaše liste. Strahujemo od bolesti koje mogu pogoditi nas ili nama drage osobe, strahujemo od mogućih povreda ili trajnog invaliditeta, strahujemo od gubitka posla i finansijskih poteškoća, strahujemo da će “crni dani” doći pre nego što smo se nadali, strahujemo da deci zbog promenjenih okolnosti nećemo moći da priuštimo školovanje, strahujemo da će našoj deci u amanet ostati naši dugovi… Mnogo je tu strahova i briga, a polisa životnog osiguranja skrojena baš po vašoj meri, može pronaći rešenje za svaku nepredviđenu i vanrednu situaciju. Što ih duže držimo u glavi, brige i strahovi postaju sve veći i teži. Ukoliko odlučimo da se sa njima suočimo, rešenje može biti toliko jednostavno – kao što je ulaganje u polisu životnog osiguranja.

 

Kada očistite svoj dom, svoj organizam i svoje misli, konačno ste spremni da u svakom novom danu uživate punim plućima. Možda se ponovo nahvata malo paučine po ćoškovima, možda ukusan sladoled ipak uvrstite u svoju prolećnu dijetu i možda se pojavi dodatni neočekivani strah – bitno je da naučite da se prilagodite. Na sličan način se novim okolnostima prilagođava i vaša polisa životnog osiguranja. Uslove polise možete menjati i nakon potpisivanja ugovora, a postoji i mogućnost kombinovanja više različitih polisa osiguranja. Bitno je da znate da vam neko uvek čuva leđa, čak i kada nas još jedna zima nežno uljuljka u rutinu.