Zašto je svakom sanjaru potrebna polisa životnog osiguranja?

Sanjari su na korak da postanu avanturisti, ali im nedostaje samo ta dodatna doza hrabrosti. Avanturistima ponekad i zavidimo na njihovoj smelosti da žive svoje snove, bez obzira na okolnosti. Međutim, često se tu pokreće i pitanje odgovornosti. U kom momentu se hrabrost zapravo pretvara u potpunu neodgovornost?

 

Sanjarenje često vezujemo za period kada smo bili “mladi i ludi”. Tada su odluke uticale isključivo na našu dobrobit, te smo mogli sebi priuštiti luksuz uplovljavanja u avanture. Međutim, kako postajemo stariji, tako raste i naš osećaj odgovornosti – kako prema nama samima, tako i prema drugima. Trudimo se da se što manje oslanjamo na pomoć okoline i nastojimo da sami sebi budemo glavni oslonac. Ako smo sami sebi oslonac, a više nismo odgovorni samo za sebe, nestaje i naš luksuz donošenja upitnih životnih odluka. Deluje da sanjarenje ima rok trajanja.

 

Ipak, neizlečivi sanjari osećaju da je pravo vreme za avanturu dok god ima vazduha u plućima, a put ka ostvarenju snova je upravo ono što ih čini živima. Bezbrižnost i lakoća sa kojom se pojedinci prepuštaju svojim snovima, kod ostalih može probuditi i osećaj ljubomore. Možda bismo se i mi bezbrižno upustili u avanture kada bismo bili toliko neodgovorni! Hrabrost je u oprezu! Međutim, hrabrost i oprez ne isključuju sanjarenje. Naprotiv, svaki uspešan sanjar i avanturista mora biti hrabar i oprezan!

 

Ne postavlja se pitanje da li i koliko vrednujemo svoj i život svojih najmilijih, nego šta sve radimo da bismo te živote osigurali. Većina oseća odgovornost prema svojim najbližima, ali da bismo doživeli izistinsku sreću, naši snovi ne smeju uporno ispaštati. Ideja je da stvorimo bezbedno okruženje, u kome će u simbiozi živeti sve naše obaveze i odgovornosti, ali i naše želje i snovi. Kada postignemo idealni balans, svaki ostvareni san postaće samo još slađi.

 

Jedan životni san može se ostvariti u trenutku, dok ostvarenje drugog podrazumeva promenu života iz korena. Neko avanturu vidi kao skok padobranom, dok je za drugog avantura pokretanje sopstvenog biznisa. Svaki san je jednako važan osobi koja ga sanja, bez obzira koliko on bio veliki ili mali. Većinu snova je moguće ostvariti ako u realizaciju uložimo dovoljno truda i vremena i ako naša strast može da odoli svim mogućim iskušenjima. Ono što nam je potrebno za ostvarenje bilo kog sna je dobra sigurnosna mreža.

 

Sigurnosnu mrežu možemo shvatiti bukvalno ili figurativno. Ako imate želju da šetate po žici ili se oprobate na trapezu, sigurnosna mreža je obavezni deo opreme. Međutim, sigurnosna mreža može biti i simbolična, a tiče se svih vaših snova koji ne podrazumevaju postojanje fizičke mreže, ali zahtevaju dodatne mere opreza. Snovi uglavnom dugo ostaju snovi upravo zato što osećamo da nismo spremni ili dovoljno hrabri da ih ostvarimo. Sigurnosna mreža nam uliva hrabrost. Simbolična sigurnosna mreža nam je potrebna, bez obzira da li je naš san da skačemo padobranom, popnemo se na planinski vrh, postanemo svetski putnici ili da, jednostavno, živimo bezbrižno. Život je ponekad avantura sam po sebi, a naš najveći san postaje da ga proživimo sa što manje stresa, sigurni i bezbedni, gledajući svoju decu, unuke i još jedan zalazak sunca

 

Temu životnog osiguranja mnogi doživljavaju kao suvoparnu i ozbiljnu, ali će vam upravo ulaganje u životno osiguranje omogućiti da ostvarite sve svoje snove! Više ne zvuči toliko suvoparno, zar ne? Sasvim je legitimno da svom agentu osiguranja poverite svoje snove – oni su deo vašeg života isto koliko i obaveze i odgovornosti. Polisa životnog osiguranja prilagođava se vama – ako ste sanjar, sanjaće sa vama

 

Ako je vaš san da zlatne godine provedete bezbrižno putujući, razmislite o štednji kao obliku životnog osiguranja. U pitanju je “oročena štednja” na određeni period, a sredstva mogu biti usmerena upravo na ostvarenje vaših snova. Reč je o najsigurnijem obliku  investiranja kapitala, koji garantuje isplatu po isteku polise. U svoj put oko sveta ulažete već danas.

 

Ako je vaš san bezbrižno odrastanje dece, razmislite o riziko osiguranju. Reč je o osiguranju koje u slučaju gubitka života, garantuje isplatu vaših dugova banci. Ne možemo kontrolisati budućnost, niti unapred rešiti sve probleme na koje naše dete može naići, ali se možemo potruditi da mu u nasleđe ne ostavljamo sopstvene probleme i  dugove. Izvesti decu na pravi put, omogućiti im bezbrižan ulazak u svet odraslih, avantura je i san svakog roditelja.

 

Ako želite dvostruku sigurnosnu mrežu, raspitajte se o mešovitom životnom osiguranju, koje kombinuje štednju i životno osiguranje. Investiranjem osiguravate svoj život na sumu koja je u polisi definisana kao osigurana suma i to je istovremeno i iznos koji planirate da uštedite. U pitanju je iznos koji će biti isplaćen naslednicima u slučaju gubitka života za vreme trajanja polise, a u slučaju doživljenja, osiguravajuća kuća isplaćuje osiguranu sumu uvećanu za dobit. Ponekad je garancija sigurnosti naš nedosanjani san. Avantura ne mora biti nešto zbog čega će proraditi adrenalin. Avantura je i nastojanje da se naše noćne more nikada ne ostvare.

 

Ukoliko ste sanjar koga je svakodnevni život samleo, koji je izgubio onu varnicu u oku pod teretom obaveza – znajte da je za ostvarenje sna dovoljno samo malo hrabrosti, dobar vetar u leđa i odlična sigurnosna mreža. Avanturisti nisu odgovornost zamenili nesmotrenom hrabrošću, nego su samo rešili da nastave da sanjaju i da snove povremeno odgovorno pretvore u realnost.

 

Umetnost je živeti ostvarujući snove, a ne živeti život uprkos snovima koje nismo ostvarili.

 

Pomozite polisi životnog osiguranja da vaše snove pretvori u stvarnost.