Zašto termin „riziko“ u riziko osiguranju

Kako godine prolaze, tako i mi više igramo na sigurno. Rizik, problemi i kriza sve više paraju uši. Vremenom postajemo odgovorni i za svoju porodicu, a ne samo za sebe, pa svaki rizik počinje da deluje kao krajnje sebičan potez. S druge strane, obezbediti sigurnu budućnost sebi i najbližima, znači voditi se mudrom strategijom, vešto poslovati, ali i mudro donositi važne životne odluke, čak i onda kada u krajnji ishod nismo savršeno sigurni.

 

Da li je život bez rizika moguć? Reklame i mediji nas uporno ubeđuju da je moguć život bez strepnje i iznenađenja, pa nas kupuju devizom „bez rizika“. Ako verujemo virtuelnom svetu, život je moguće isplanirati, a rizici su izbor koji svesno preuzimamo.

 

Ako zastanemo na minut i zaista osmotrimo situaciju, shvatamo da život ipak nije skup planova i rasporeda koji se idealno poklapaju. Čak i mala odstupanja mogu dovesti do fundamentalnih promena, što objašnjava fenomen „efekta leptira“. Prema rečima novinara Džemsa Gleika: „Ako leptir mahne krilima u Pekingu, u Njujorku će nastati tornado“. Novinar je, naravno, simbolično želeo da istakne kako i najmanja sitnica može uticati na značajne promene u našem životu. Ako jedan leptir može proizvesti tornado, sigurno da jedna banalna životna odluka, može dovesti do kardinalnih izmena u našem životu (koje, istini za volju, ne moraju uvek biti loše).

 

Ipak, živeti u ubeđenju da je život bez i jednog jedinog rizika moguć, deluje pomalo detinjasto i naivno. Svakako je naš izbor da li ćemo skakati padobranom ili se zaputiti na vrh planine. Međutim, život pred nas ponekad donosi izazove koje nismo zatražili, ali koje sami moramo razrešiti i, samim tim – rizikovati.

 

Iako bi u strogoj podeli na lepe i ružne reči, reč „rizik“ sigurno završila u kategoriji „loših momaka“, uvrštavanje ove reči u poslovnu ponudu, ne bi trebalo da predstavlja znak za uzbunu – posebno kada je reč o životnom osiguranju. „Riziko“ u terminu riziko osiguranje označava nosioca rizika, a to je, u ovom slučaju, osiguravajuća kuća.

 

Naime, za vrlo nisku premiju, putem riziko osiguranja, obezbeđuje se visoko pokriće. Plaćate osiguravajućoj kući da na sebe preuzme vaš rizik – ono što vas je nerviralo, izazivalo besane noći i zabrinute poglede. Rizik koji ne želite da podnosite sami, prebacujete na osiguravajuću kuću i tu uslugu plaćate. Dakle, riziko osiguranje je oslobađanje od rizika, a ne dodatno izlaganje riziku.

 

Riziko osiguranje je posebno interesantno prilikom uzimanja stambenih kredita. U slučaju gubitka života, osiguravajuća kuća isplaćuje banci ostatak dugovanja, pa se dug ne prebacuje na potomstvo ili porodicu. Biti na teretu porodici jedan je od najvećih strahova sa kojima se suočava savremeni čovek. Biti na teretu porodici čak i nakon smrti je greh koji sebi i za života teško možemo oprostiti. Ono što možemo učiniti, jeste da svoju brigu podelimo sa sigurnim partnerom. Tako zaduživanje postaje poslovni dogovor između vas, banke i osiguravajuće kuće, a ne intimno rizikovanje koje uključuje celu porodicu.

 

Riziko osiguranje nije rizično ulaganje novca, nego pametno ulaganje u bezbrižnu sutrašnjicu vaše dece. Ne dajte da vas zavaraju slatkorečivi slogani, koji obećavaju da je život bez rizika put koji sami birate. Svakako ste sami krojači svoje sudbine, ali život zahteva i par prekrajanja i koji porub tamo gde po mustri nismo planirali. Baš zato što nemamo čarobnu kuglu u koju možemo pogledati, verovanje u život bez izazova je najrizičniji potez ikad. Ono što možete učiniti, jeste da mislite na vreme. Možda ne možete da zavirite u budućnost, ali možete trezveno i savesno razmišljati danas. Briga o tome šta nas čeka iza ćoška, šta čeka našu decu, racionalna je misao, koju najčešće potiskujemo, baš zato što je se plašimo. Kada brigu prenesemo na drugog, na partnera od poverenja, lakše se diše.

 

Najosiguranje nudi opciju riziko osiguranja i preuzimanja rizika za vaša ulaganja. Rizik zvuči opasno kao usamljena reč u rečenici, ali povezana sa terminom osiguranje, nekako gubi na intenzitetu. Rizik je zapravo naša percepcija životnih odluka, a osiguranje je garancija da će naša odluka proći bez dodatnog opterećivanja.