Zdrava i srećna porodica – kako da ojačate imunitet

Proteklih meseci, možda više nego ikada do sada, brinemo o svom i zdravlju svoje porodice. Zdravstvene krize uvek nas iznova podsete koliko je zdravlje dragoceno i da uvek mora biti prioritet. Osnova brige o zdravlju je prevencija. Ako na vreme razmišljate i “naoružate” svoj imuni sistem, vaš organizam će se lakše odbraniti od virusa i bakterija koje vrebaju.

 

Kada se razbolimo, tražimo lekarsku pomoć i adekvatnu terapiju. Međutim, za očuvanje i podizanje imuniteta, moramo na umu imati svoj životni stil. Način na koji se ophodimo prema sopstvenom telu, reflektovaće se u sposobnosti našeg tela da se odbrani od spoljašnjih opasnosti. Naš dobar primer slediće i oni najmlađi i tako ćemo očuvati zdravlje cele porodice.

 

Da bi imuni sistem uvek bio na visini zadatka, moramo uspostaviti balans i harmoniju u svom telu. Naučnici godinama proučavaju uticaj životnog stila na stanje imunog sistema i dolaze do zanimljivih otkrića kada su u pitanju efekti dijete, vežbanja i izlaganja stresu.

 

Jak imuni sistem izboriće se sa minijaturnim pretnjama koje mogu napraviti veliki problem u našem organizmu – poput bakterija i virusa. Međutim, da bi funkcionisao besprekorno, imunom sistemu je potrebna i naša pomoć. Naime, zdrav životni stil će uticati pozitivno na ceo organizam, te će podstaći i rad imunog sistema. Stručnjaci daju sledeće smernice kada je zdrav životni stil u pitanju:

  • bez pušenja
  • umerena konzumacija alkohola (povremeno možete uživati u čaši vina)
  • redovna fizička aktivnost i vežbanje
  • kvalitetna ishrana (bogata voćem i povrćem)
  • održavanje optimalne telesne težine
  • dovoljno odmora i spavanja
  • što manje stresa
  • izbegavanje potencijalnih infekcija (održavanje higijene)

 

Zajednički obroci veoma su važni za porodicu – ne samo što su vreme za druženje, nego nam garantuju da su svi članovi porodice u svoje telo uneli blagotvorne nutrijente. Studije pokazuju da su neuhranjene osobe sklonije infekcijama. Prema istraživanjima, nedostatak cinka, selena, gvožđa, folne kiseline i vitamina A, B6, C i E, negativno utiče ne reakciju imunog sistema. S tim u vezi, moramo povesti računa da ishrana bude bogata svim korisnim nutrijentima.

 

Potrebe naših ukućana se razlikuju – između ostalog i zbog razlike u godinama. Kako starimo, reakcije našeg imunog sistema slabe i postajemo podložniji bolestima. Dokaz za to smo, nažalost, nedavno mogli da primetimo – pandemija je najteže pogodila osobe starije od 65 godina. Kada starimo ne starimo samo spolja – koža gubi elastičnost i kosa sedi, ali kroz promene prolaze i unutrašnji organi. Starije osobe najčešće moraju pratiti preporučeni režim ishrane ili čak iz ishrane potpuno isključiti određene namirnice. Pored toga, apetit s godinama uglavnom slabi, pa osobe u organizam unose nedovoljno nutrijenata. Sve to može rezultirati oslabljenim imunim sistemom i telom koje nije sposobno da se izbori sa zarazom. Ako brinete o starijim članovima porodice, obavezno povedite računa da njihova ishrana bude na zadovoljavajućem nivou, te da svakodnevno kroz hranu unose dovoljno vitamina i minerala

 

Fizička aktivnost se direktno nadovezuje na ishranu. Naravno, oni najmlađi će imati više energije i stalno će biti u pokretu, a stariji će se zadovoljiti i popodnevnom šetnjom. Ono što je najvažnije jeste da fizička aktivnost postane sastavni deo života vaše porodice. Vežbanjem ćete unaprediti kardiovaskularni sistem, regulisati telesnu težinu, sniziti krvni pritisak i zaštiti se od brojnih bolesti. Dobra cirkulacija je vrlo važna za optimalan rad imunog sistema, budući da se na taj način omogućava adekvatno kretanje ćelija imunog sistema kroz celo telo.

 

Stavka koja može nepovoljno uticati na rad imunog sistema jeste pojačan stres. Stručnjaci su otkrili vezu između izlaganja stresu i pojave stomačnih i problema sa srcem. Brz tempo života svakako sa sobom povlači sve više stresnih situacija, koje jednostavno ne možemo izbeći. Nismo svi ni podjednako podložni stresu. Pojedine osobe će na stresor reagovati burnije i tako možda pretrpeti i ozbiljnije posledice kada je uticaj na zdravlje u ptianju. Naučnici su se fokusirali na povezanost između dugotrajne izloženosti stresu i reakcije imunog sistema i došli do zanimljivih otkrića.

 

Upravo je stres komponenta koju ćemo od svih navedenih najteže regulisati. Zdrav način ishrane i fizička aktivnost mogu postati naša nova zdrava navika, a stres je varijabla koju ne možemo kontrolisati, ali ne smemo zanemariti. Ne možemo izbeći sve stresne situacije, ali možemo preduzeti određene korake, kako bismo uticaj potencijalnih stresnih situacija minimizirali. Stresu smo često izloženi kada razmišljamo o neizvesnoj budućnosti i finansijama. Jedan od načina da se izborite s crnim mislima, jeste da izaberete jedinstvenu ponudu životnog osiguranja. Polisa životnog osiguranja počistiće bar deo briga koje izazivaju stres. Manje brige i stresa rezultiraće srećnijom i zdravijom porodicom – cilj kome svi težimo.

 

Ukoliko vam fali energije i imate osećaj da vaši mališani “pokupe” svaki virus koji kruži, pravi je trenutak da unesete promene u životni stil svoje porodice. Zlatna poslovica glasi: bolje je sprečiti nego lečiti. Mi ćemo se samo nadovezati: bolje je uložiti u polisu životnog osiguranja danas, nego živeti pod stresom do kraja života.