Životno osiguranje i diskriminacija – poslisa osiguranja za osobe narušenog zdravlja

Kada nam saopšte dijagnozu ili saznamo da nam je zdravlje narušeno, brojna pitanja nam prolaze kroz glavu. Razmišljamo o ograničenjima i promenama koje nam može doneti priroda bolesti, ali strahujemo i od različitog tretmana u društvu. Diskriminacija, nažalost, nije stranac ni u modernom društvu, pa se ponekad nečije slabosti i različitosti, koriste kao razlog za drugačiji tretman. Nakon nekoliko neprijatnih i mučnih iskustava, osoba prestaje i da pokušava i unapred računa da će je svi i svuda drugačije tretirati i uslovljavati. Kada je reč o životnom osiguranju, osobe narušenog zdravlja se ponekad i ne raspitaju o mogućnostima i pogodnostima, jer računaju da za njih ne postoji adekvatna ponuda. Realnost je, na svu sreću, ipak drugačija.

 

Kada smo mladi i sasvim zdravi, kupovina polise životnog osiguranja teče glatko, bez mnogo pitanja. Ipak, život se, nažalost, ne odvija uvek po planu, pa smo ponekad suočeni sa zdravstvenim poteškoćama. Ukoliko imate dugu istoriju hronične bolesti, ili ste se dugo oporavljali od akutne bolesti, delovaće da ćete teško pronaći pristojnu i dostupnu polisu životnog osiguranja, ili naći agenta osiguranja koji želi da ozbiljno razmotri vašu situaciju. Međutim, uz malo istraživanja i dobre volje, pronaći ćete polisu baš po svojoj meri, koja odgovara vašim uslovima, i tako osigurati svoj život, ali i obezbediti svoje najbliže.

 

Ključno je da pronađete polisu životnog osiguranja koja će odgovarati vašim uslovima, ali i vašem budžetu. Prvi korak jeste da započnete komunikaciju sa agentom osiguranja koji je ekspert u oblasti vašeg interesovanja. Dakle, razgovarajte sa agentom koji se razume u uslove polise životnog osiguranja visokog rizika. Informisani agenti će vas uputiti na osiguravajuće kuće koje daju najbolje uslove kada je u pitanju životno osiguranje osoba sa narušenim zdravstvenim stanjem. Na ovaj način ćete izbeći gubljenje vremena u samostalnoj potrazi za najboljom ponudom.

 

Tokom čitavog procesa, vrlo je važno da budete transparentni i iskreni kada je u pitanju vaša bolest. Možda ćete doći u iskušenje da malo zamaskirate ozbiljnost situacije ili da dijagnozu pomalo ublažite, u nadi da ćete obezbediti bolje uslove i povoljnije premije. Međutim, osiguravajuće kuće kritički i veoma ozbiljno gledaju na ovakve prestupe. U slučaju da osiguravajuća kompanija uoči medicinske nedoslednosti, rizikujete momentalan prekid ugovora, bez refundancije, a korisnici vaše polise osiguranja mogu biti uskraćeni za isplatu.

 

Vrlo važna stavka, ne samo kada je reč o životnom osiguranju, nego i o kvalitetu vašeg života, jeste da vodite računa o svom zdravlju i pratite uputstva lekara. Sve vreme budite u kontaktu sa svojom osiguravajućom kućom, jer ukoliko dođe do poboljšanja stanja ili remisije, možda ćete ispunjavati uslove za povoljnije premije. Tokom ovog perioda, sigurno će vam pomoći i grupe podrške. Osobe sličnog zdravstvenog stanja, suočavaju se sa sličnim problemima, ali i pronalaze funkcionalna rešenja!

 

Ne pružaju sve osiguravajuće kuće iste uslove životnog osiguranja za potencijalne osiguranike, koji boluju od određenih bolesti. Ukoliko vas jedna kompanija odbije, ili ponudi nezadovoljavajuće uslove, raspitajte se u drugoj kompaniji. Ako  je vaša bolest privremena i prolazite kroz proces lečenja, slobodno pričekajte dok se stanje ne stabilizuje i zatim pokrenite postupak.

 

Kada aplicirate za polisu životnog osiguranja, u obzir se uzimaju vaši lični, finansijski i medicinski podaci. Ovi podaci prolaze kroz detaljnu analizu, na osnovu koje se vrše klasifikacije. Najpovoljnije polise životnog osiguranja nude najniže premije, uz najviše zagarantovane sume. Kako ćete biti klasifikovani zavisi i od vašeg zdravstvenog stanja, ali vas narušeno zdravstveno stanje svakako ne diskvalifikuje za otvaranje polise i potpisivanje ugovora.

 

Zdravstveni problemi koji mogu uticati na uslove polise životnog osiguranja su karcinom, bolesti srca, visok krvni pritisak i povišen holesterol, gojaznost i bolesti povezane sa gojaznošću, dijabetes, transplantacija organa, problemi s mentalnim bolestima, pušenje, apneja… Navedena stanja mogu u određenoj meri narušiti kvalitet života i dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema ili do fatalnog ishoda. Zbog toga je veoma važno da osiguravajućoj kući date precizne podatke o svom zdravstvenom stanju i da prijavljujete sve nastale promene. Naravno, situacija se razlikuje od slučaja do slučaja, a ozbiljnosti stanja variraju, te se svaki slučaj razmatra zasebno.

 

Ono što je najvažnije (pored toga da uvek vodite računa o svom zdravlju), jeste da razumete sve uslove polise životnog osiguranja. Dopunski uslovi osiguranja i napomene koje se tiču osiguranja bolesne osobe, moraju se dobro razmotriti, tako da su sasvim jasni. Visina premije mora da bude u skladu sa vašim budžetom, a zagarantovana suma bi trebalo da bude iznos kojim ste zadovoljni (u skladu sa realnim uslovima).

 

Životno osiguranje ne diskriminiše prema zdravstvenom stanju, ali se promenama, i u ovom slučaju, morate prilagoditi. Vaša potražnja za savršenom polisom životnog osiguranja možda će potrajati nešto duže, ali će vam se trud sigurno isplatiti na duže staze. Bitno je da sve vreme vodite računa o svom zdravstvenom stanju, budete iskreni o svojoj dijagnozi i prijavite sve nastale promene, a sposobni agenti životnog osiguranja će sigurno pronaći najbolju opciju za vas. Na kraju ćete, s jednom brigom manje i uz obezbeđenu budućnost svojih najbližih, moći lakše da se izborite sa zdravstvenim problemima i unapredite ono najvažnije – svoje zdravlje.