Životno osiguranje – luksuz ili potreba?

Letnju sezonu uglavnom zatvorimo nešto plićeg džepa nego što smo planirali. Letovanja, godišnji odmori, izleti i druženja na otvorenom, su prilike kada sebi dozvoljavamo da se malo razmazimo i konačno svoj novac uložimo u nešto nematerijalno – svoje blagostanje i opuštanje. Kasnije, dok gledamo stanje bankovnog računa, neretko osuđujemo svoje ponašanje, nazivamo ga raskalašnim, a svoje lažne prioritete luksuznim. Duboko se razočaramo u sebe i svoju sposobnost da odgovorno baratamo budžetom. Savesna odluka nakon letnjeg baškarenje jeste – štednja.

 

Prvi korak ka štednji je prost i jednostavan – stavke delimo na osnovne potrebe i luksuz i tako kreiramo listu prioriteta, prema kojoj raspodeljujemo budžet. Štednja označava fokus na elementarne potrebe, kako bi se uštedelo na nepotrebnom luksuzu. Iako ovaj korak deluje kao jednostavan ispit samodiscipline, ponekad je teško jasno razgraničiti osnovne potrebe od luksuznih izvoljevanja. Najzad, ako svoj život orobimo i najsitnijih uživanja koja nam svakodnevicu čine slađom, životnu radost ćemo svesti na minimum i na puko preživljavanje.

 

Određivanje prioriteta ipak nije jednostavno, pa se teško vratiti u kolosek i odgovorno baratati novcem. Nažalost, ponekad nanesemo nepravdu (i to nepravdu sebi i svojoj porodici), pa u kategoriju “luksuz” klasifikujemo ulaganja u sopstvenu sigurnost i bezbrižnost. Kada, razmatrajući rashode, naiđemo na stavku “osiguranje života”, sigurni u svoje zdravlje i puni optimizma, ovu stavku potpisujemo pod “luksuz”. Polisu životnog osiguranja posmatramo kao nešto neopipljivo – materijalno ulaganje u nematerijalno

 

Ulaganje u životno osiguranje nije ulaganje u nešto neopipljivo i apstraktno – nego ulaganje u sebe. Ustanite i pogledajte se u ogledalo. Ugledaćete osobu u ulozi supružnika ili roditelja, staratelja, prijatelja, brata, sestre, humanitarca, aktiviste. Ugledaćete telo koje vas i dalje dobro služi i odoleva neprospavanim noćima, brigama i teškim mislima. Ugledaćete život koji pokreće – život bez kojeg nema osnovnih potreba ni luksuza, stavki ni budžeta, osiguranja imovine… Život bez kojeg više ništa nije vredno, jer sve vredno ode sa izgubljenim životom.

 

A, onda se prenite iz pesimističnih misli i ponovo napravite listu prioriteta, ali pažljivo odmerite luksuz i potrebe. Osiguranje života ne znači da očekujete najgore, nego da nemate vremena za brige, dok uživate u životu. Životno osiguranje je osnovna potreba koja vam upravo dozvoljava da se povremeno prepustite sitnim luksuzima, sopstvenim hirovima i hobijima. Životno osiguranje je prioritet koji će začiniti vaš život, koji će dozvoliti da kreirate nezaboravne uspomene, koji će vašu porodicu učiniti bližom. Život nije potreba, život je uslov, pa je osiguranje života primarno ulaganje u dalje planove. Život je prioritet iznad svih prioriteta, pa ga slobodno izbrišite sa “luksuzne liste”.

 

Ako je štednja vaš odgovor na velikodušno leto koje ste priuštili sebi i svojoj porodici, znajte da je Štednja upravo i jedan od oblika životnog osiguranja. Naime, štednja podrazumeva ulaganje u budućnost i najsigurniji je oblik investiranja vašeg kapitala. Danas, kada ne možemo računati da će penzija pokriti sve naše osnovne potrebe u zlatnim godinama, štednja kao oblik životnog osiguranja neće predstavljati luksuzni izdatak

 

Imajući na umu svoje obaveze, kredite i zaduženja, životno osiguranje se polako penje na listi prioriteta. Kako bismo svojoj porodici priuštili dom, obavezivanje na stambene kredite je često jedino rešenje. Stambeni krediti nas uglavnom obavezuju na dug vremenski period, ponekad i na ceo radni vek. U slučaju da svoje obaveze ne uspemo do kraja da ispunimo, one prelaze u nasleđe našim potomcima. “Riziko” osiguranje, koje uz relativno niske premije obezbeđuje visoko pokriće, podrazumeva da osiguravajuća kuća na sebe preuzima otplatu duga banci, ukoliko dođe do smrtnog slučaja nosioca kredita i polise. Ovakva sigurnost i planiranje na duže staze, sigurno ne potpada pod definiciju luksuza.

 

Pogledajte se još jednom u ogledalo. Pregledajte slike sa letovanja. Svi ti osmesi nemaju cenu. Slobodno možemo reći da sebi ne možemo priuštiti luksuz života bez životnog osiguranja. Život, nažalost, ne možemo isplanirati u detalje, pa bi uvek u rukavu trebalo imati i plan B. Plan B nije luksuz nego esencijalna potreba.

 

Ukoliko ste savesno doneli odluku da je pravo vreme za štednju, životno osiguranje nije pitanje, nego odgovor. Uz mešovito osiguranje, koje uključuje i oblik štednje, ali i osiguranje života, brige o vašoj budućnosti će konačno iščeznuti.

 

Učiniti život sigurnim i bezbrižnim nije luksuz, nego potreba.