Životno osiguranje – odgovornost prema „starijem sebi“

Na životno osiguranje uglavnom gledamo kao na fond za „ne daj Bože“. Nadamo se da do tog „ne daj Bože“ nikada neće doći, ali ne možemo da znamo šta budućnost nosi nama i našim najbližima.

Šta bi bilo kad bismo magično uspeli da zavirimo u budućnost? Šta bi se desilo kada bismo mogli da putujemo kroz vreme? Kada bismo mogli u goste i na čašicu razgovora da pozovemo „starijeg sebe“? Da li bi ta verzija nas bila mudrija, ozbiljnija i opreznija? Da li bi pohvalila naše odluke iz mladosti, ili bi nas osuđivala?

Globalno gledajući, životna priča nam je svima ista: rađamo se, školujemo, radimo i odlazimo u penziju. Naš život prati logičan sled događaja, a priče ljudi se, naravno, razlikuju u nijansama. U većini slučajeva naš životni put će izgledati upravo tako, uz neizbežne uspone i padove, sreće, nesreće i sreće u nesreći – stižemo od starta  do cilja i zasluženo se odmaramo.

U životu uvek vodimo računa koliko ulažemo i koliko nam sleduje. Ako ulažemo i odvajamo u toku života, računamo da je izvesno da se naše ulaganje isplatiti. Tako su nas učili i tako društvo funkcioniše. Ipak, budućnost ne dolazi s garancijom. Nema povrata oštećene robe – radimo s onim što imamo. Iako bi novčano ulaganje u penzione fondove trebalo da znači sigurnost za zlatne godine, niko ne može da nam garantuje finansijsku stabilnost države, kada konačno dođe vreme da se penzionišemo.

Državna kriza i preraspodela budžeta su finansijske kategorije nad kojima nemamo kontrolu. Nad čim imamo kontrolu? Nad sopstvenim finansijama i ličnim odlukama. Finansijski krah nije nešto što država očekuje, ali ga svaka ozbiljna država uzima u obzir.

Stoga je Švjacarska, još sedamdesetih godina prošlog veka, uvela obavezne uplate u Starosno penzijsko osiguranje. Ova visoko uređena zemlja je od 1972. godine uvela tri stuba osiguranja, kako bi omogućila zaposlenima da se finansijski zbrinuti povuku iz radnog odnosa. Dakle, prvi stub osiguranja čini osnovno starosno penziono osiguranje i osiguranje za naslednike, a drugi stub čini penziona kasa. Redovnom uplatom, sami ulažete u svoju finansijsku sigurnost, ali i sigurnost svojih naslednika. Da li Švajcarska deluje kao zemlja kojoj preti finansijski krah? Ne. Ulaganje u životno osiguranje u ovom slučaju, nije samo za „ne daj Bože“, već ulaganje u bezbrižnu starost i ugodne penzionerske dane.

Vi imate kontrolu nad svojim ulaganjima i, ako pametno odigrate, to su sredstva koja vam nikada niko ne može oduzeti. Odgovorni ste za sebe i svoje naslednike, a račune polažete i „starijem sebi“. Bilo bi idealno kada bi starija verzija vas došla iz budućnosti, pokazala vam slike vaših unučića i posavetovala vas kako da ulažete, na šta da pazite i kakve životne odluke da donesete. Međutim, putovanje kroz vreme je i dalje nemoguće, a najbliže što možete učiniti jeste da igrate na sigurno i ulažete u sebe, svoju budućnost i budućnost najbližih.

Razmislite o visini državne penzije i troškovima koji vas čekaju pod stare dane. Ukoliko ste spremni da uložite u svoju budućnost, odaberite štednju ili mešovito životno osiguranje. Štednja podrazumeva upravo to – finansijsku podršku koju dugujemo „starijem sebi“. Reč je o svojevrsnoj oročenoj štednji na određeni vremenski period. Nakon isteka perioda oročenja, raspolažete uplaćenim sredstvima. Ukoliko dođe do gubitka života u toku trajanja ugovora, osiguravajuća kuća isplaćuje naslednicima investiran iznos, uvećan za ostvarenu dobit.

Mešovito životno osiguranje na štednju dodaje i osiguranje života. Ukoliko dođe do gubitka života, naslednicima se isplaćuje iznos koji smo planirali da uštedimo. Dakle, novac nikada ne gubimo. Pitanje je samo da li će tim novcem raspolagati naši naslednici ili finansijski osiguravamo „starijeg sebe“.

Kada bismo „starijeg sebe“ izveli na kafu i čašicu razgovora, šta bi nam rekao, kako bi nas posavetovao? U nekom momentu naša i njegova budućnost postaju jedno, a budućnost naše dece nadovezuje se na naše životne odluke. Odgovornost podelite s nama i dozvolite da svaki naredni dan postane bezbrižan korak ka zajedničkoj i sigurnoj budućnosti.

 

Za više informacija kontaktirajte nas.

Možete nam poslati upit u elektronskoj formi klikom na dugme ispod.