ŠTA JE VAŽNO ZNATI O POLISI PUTNOG OSIGURANJA?

U prethodnom tekstu smo pisali o tome šta je to putno osiguranje, koji rizici se mogu ugovoriti i zašto trebamo imati polisu putnog osiguranja sa sobom kada putujemo u inostranstvo. 

ZAŠTO KUPITI PUTNO OSIGURANJE?

Ovom prilikom želimo da naglasimo još nekoliko bitnih stvari kada je putno osiguranje u pitanju.

Osiguravajuće kuće imaju različite uslove poslovanja, pa samim tim se razlikuju i rizici koji su pokriveni  polisom. Prilikom odabira putnog osiguranja obavezno pročitajte Uslove kako biste znali koji su rizici uključeni, a koji pak nisu.

Polisom putnog osiguranja, na prvom mestu, pokrivene su usluge medicinske asistencije za slučaj iznenadne bolesti osiguranika ili nastupanja posledica nesrećnog slučaja za vreme boravka u inostranstvu, kao i usluge hitne medicinske evakuacije u zemlju prebivališta. U zavisnosti od osiguravača, polisom mogu biti pokrivene i usluge putne asistencije u slučaju gubitka ili kašnjenja prtljaga, krađe ili gubitka dokumenata, usluge pravne asistencije kao i  štete nastale usled uništenja ili krađe stvari putnika koje služe za ličnu upotrebu.

Važno je znati da osiguranik ne sme biti pod dejstvom alkohola ili narkotika, odnosno ako jeste pod dejstvom ovih supstanaci, polisom nisu pokriveni slučajevi koji nastanu kao posledica istih.

Ukoliko planirate da se bavite nekim ekstremnim sportom tokom odmora (padobranstvo, paraglajding, letenje zmajem, balonom, rafting, ronjenje….) proverite da li su i ti rizici uključeni, jer osnovnom polisom oni nisu uključeni.

Takođe, isključeni su slučajevi kada do komplikacija dođe usled hronične bolesti ili događaja koji su već postojali u momentu zaključenja ugovora.

Na svakoj polisi postoji telefonski broj koji ste u obavezi da pozovete ili pre odlaska kod lekara ili u određenom vremenskom intervalu kako bi Vaša polisa bila važeća.

Važno je da se na vreme informišete i da sa savetnikom od koga uzimate polisu razjasnite šta sve zapravo ona pokriva.

Pročitajte „sitna slova“ ili nas pozovite za konsultacije.

Informišite se okvirno o cenama zdravstvenih usluga u zemljama u koje putujete. Koliko koštaju lekovi, eventualno bolnički dan ili neke od intervencija koje se svima mogu dogoditi. Jer nije dovoljno samo posedovati polisu putnog osiguranja, već da ne biste morali da doplaćujete, iznos koji pokriva Vaša polisa mora biti dovoljan za eventualan trošak lečenja. Razlika u premiji između polise koja ima pokriće od 15.000 eur i one koja ima pokriće od 30.000 eur je mala u odnosu na razliku u sumi koju imate pravo da iskoristite.

Takođe, ukoliko putujete sa porodicom, postoje paketi za roditelje sa detetom/decom, gde je polisa znatno povoljnija u odnosu na to da za svakog člana kupujete posebno.

Danas su polise putnog osiguranja dostupne u svega par klikova. Ne zaboravite da kupite svoju ukoliko putujete u inostranstvo, ali isto tako ne zaboravite da pročitate uslove pod kojima polisa važi.

 

Srećan put i lep odmor

Najosiguranje

 

Za više informacija kontaktirajte nas.

Možete nam poslati upit u elektronskoj formi.